Ана Борисова

Ана Борисова е родена в град Дряново през март 1985 г.

През 2003 г. завършва СМУ „Панайот Пипков” гр. Плевен със специалност народно пеене. По време на обучението си е лауреат на много национални фолклорни надпявания.

През 2008 г. завършва бакалавърска степен в специалност „Педагогика на обучението по музика” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” гр. Велико Търново, през 2010 г. – степен магистър в същата специалност, а през месец декември 2012 г. и степен магистър в АМТИИ гр. Пловдив със специалност „Изпълнителско изкуство” в класа на проф. д-р Светла Станилова.

В периода 2003 – 2006 г. е част от народния хор „Мистерия на българските гласове” с диригент проф. Дора Христова. Участвала е и във вокална формация „Аква-Делия” с диригент проф. Деляна Мичева. През 2006 г. реализира първия си самостоятелен албум – „Свята обич”.
В този период концертира в Япония, Италия, Полша, Русия, Унгария, Литва, Латвия, Естония, Финландия, Швеция, Словакия, Португалия, Испания, Германия, Австрия, Холандия и Люксембург.

Наред с изпълнителската дейност, много важна част от творческата биография на Ана Борисова е педагогическата работа. През февруари 2009 г. тя е назначена като асистент по народно пеене във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, Педагогически факултет, Катедра „Музика” в гр. Велико Търново.

През септември 2009 г. е привлечена като преподавател на създадения клас по народно пеене към СОУ „Св. Климент Охридски” в гр. Сухиндол, сформиран със съдействието на кмета на Община Сухиндол инж. Пламен Чернев и директора на училището – г-н Ивайло Отчев.

През октомври 2012 г. от Община Велико Търново и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, във връзка с годишнина от Балканската война, Ана Борисова е удостоена с награда за личен принос в развитието на културата на Община Велико Търново.

На 23 януари 2013 г. е избрана за Председател на новоучреденото в гр. Велико Търново Сдружение „Анна-Фолкарт”, работещо с деца в сферата на народното пеене, музика и танци.

До този момент Сдружение „Анна-Фолкарт” гр. Велико Търново бе организатор и домакин на два конкурса: Национален фолклорен конкурс „Северняшки славеи” с песните на Борис Машалов и Иван Пановски – гр. Велико Търново и Международен фолклорен конкурс – надпяване, надсвирване и надиграване „Северняшки славеи” гр. Сухиндол.

На 23 февруари 2015 г. Ана Борисова придобива образователна и научна степен Доктор по Методика на обучението по музика за защитен дисертационен труд на тема „Етапност при овладяване на орнаментиката в обучението по народно пеене”.

През декември 2015 г. бе издаден сборник „Северняшки славеи I ч. Народни песни с клавирен съпровод”, на който Борисова е съставител. Сборникът беше представен с концерт, в който участие взеха възпитаници на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” гр. Велико Търново, НБУ гр. София, ЮЗУ „Неофит Рилски” гр. Благоевград, НУФИ „Филип Кутев” гр. Котел, НУФИ с. Широка лъка, 144 СУ „Народни Будители” гр. София, НМУ „Любомир Пипков” гр. София.

През 2016 г. Ана Борисова създава клас по народно пеене „Лазара”, в който се обучават девет деца на територията на Община Дряново и шест във Велико Търново. Успоредно с класа по народно пеене, Борисова обединява студентите си от класа по народно пеене от катедра „Музика” на Педагогически факултет, специалност „Предучилищна и начална училищна педагогика”, „Начална училищна педагогика с чужд език”, както и студенти от Стопански факултет на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий” и създава Народен хор „Лазара”. В началото се изучава обработен фолклор, а от есента на 2017 г. – и необработен фолклор.

На 6 юли 2016 г. Ана Борисова Ганева е одобрена от Фулбрайт – организация за културно-образователен обмен – за осъществяване на преподавателска и изследователска дейност през академичната 2017/2018 г. в Сиатъл, САЩ.

На 20 февруари 2017 г., след положен изпит във Великотърновския Университет, Ана Борисова придобива академична длъжност главен асистент по Методика на обучението по народно пеене.

Дипломи, награди, аудио и видеореализации, международни участия на Ана Борисова

През 2004 г. Ана Борисова осъществява концертно турне с народен хор „Мистерия на българските гласове” в Испания, Швейцария, Русия, Португалия.

През май 2005 г. осъществява концертни турнета в Италия, Белгия и Люксембург като солист на вокална формация „Аква-Делия” с диригент проф. Деляна Мичева.

В периода октомври – декември 2006 г. осъществява концертно турне в Япония с вокална формация „Аква–Делия”.

През 2008 г. осъществява концертно турне в Литва, Латвия, Естония, Финландия и Швеция с вокална формация „Аква–Делия”.

През 2010 г. реализира аудио и видеоклипове на песните „Бяла Мария”, „Дряновските булки” и „Рожба”, като първата и последната са по текст и музика на Ана Борисова и аранжимент на Александър Михайлов.

През 2011 г. записва песните „Заблеяло ми агънце” в аранжимент на Красимир Кондов, „Драгано, моме хубава” и „Българска сватба” в аранжимент на Васил Денев.

Организаторите на Национален конкурс „С песните на Бинка Добрева” награждават Ана Борисова с грамота за вокален педагог и народна певица.

През 2011 г. участва в Коледно-новогодишната програма на „Фолклор ТВ” с песните „Българска сватба” и Северняшка китка „Засвирили са, Дойне”.

На Национален конкурс „Нова българска народна музика 7/8” в гр. Чепеларе през 2011 г. печели втора награда.

През октомври 2012 г. Община Велико Търново и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, във връзка с годишнина от Балканската война, връчват на Ана Борисова награда за личен принос в развитието на културата на Община Велико Търново.

На 23 януари 2013 г. Ана Борисова е избрана за Председател на новоучреденото Сдружение „Анна–Фолкарт”, работещо с деца в сферата на народното пеене, музика и танци.

През месец април Ана Борисова засне най-новите си видеоклипове, във връзка с Великденска програма по „Фолклор ТВ".

Вестник „Янтра днес", бр. 51, 2012 г. – „Заснеха филм за народната певица Ана Борисова”.

Вестник „Борба”, бр. 223, 2012 г. – „Ана Борисова разпали любовта към народната песен в три града”.

През 2011 г. Ана Борисова участва в Коледно-новогодишната програма на „Фолклор ТВ” с песните „Българска сватба” и Северняшка китка „Засвирили са, Дойне”.

Ана Борисова получава Диплом „Маестро Академи” от Световен шампионат по фолклор, Слънчев бряг, 2012 г.

През 2013 г. Ана Борисова подготви нови записи, които ще бъдат част от втори самостоятелен албум.

На 18 юни 2014 г. Ана Борисова и Гоце Великов записаха дуетна песен „Гергьовден е, либе ле”. Текстът на песента е на Ана Борисова върху мелодия от Добруджанския край. Гоце Великов е студент на Ана Борисова във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Велико Търново, специалност Педагогика на обучението по музика с народно пеене. Песента е в аранжимент на Пейо Пеев (инструменталист в БНР) и е реализирана в студиото на Сейхан Салиев, гр. Плевен.
Ана Борисова много благодари на г-н Иван Църов, Директор на РИМ – Велико Търново и неговите служители за предоставения снимачен терен в Храм „Св. Четиридесет мъченици”, гр. Велико Търново.
Песента „Гергьовден е, либе ле” спечели класацията за песен на месец ноември на НФТ „Фолклор ТВ” и участва в класацията за песен на 2014 г.

На 31 декември 2014 г. Ана Борисова изнесе солов концерт в град Г. Оряховица. В програмата бяха включени популярни изпълнения, допълнени от прекрасните фолклорни танци на възпитаници от НУФИ „Филип Кутев”, гр. Котел, с ръководител г-н Тончо Кисьов.