Ана Борисова

Д-р Ана Борисова е родена в град Дряново през март 1985 г.

Завършва СМУ „Панайот Пипков”, гр. Плевен, през 2003 г. със специалност народно пеене. По време на обучението си е лауреат на много национални фолклорни надпявания.

В периода 2003 – 2006 г. е част от народния хор „Мистерия на българските гласове” с диригент проф. Дора Христова.

Участва и във вокална формация „Аква-Делия” с диригент проф. Деляна Мичева.

С горепосочените състави концертира в България, Япония, Италия, Испания, Русия, Швейцария, Австрия, Литва, Латвия, Естония, Финландия, Швеция, Холандия, Полша, Словакия, Унгария.

През 2006 г. реализира първия си самостоятелен албум – „Свята обич”.

През 2008 г. завършва степен бакалавър в специалност „Педагогика на обучението по музика” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Велико Търново, през 2010 г. – степен магистър в същата специалност, а през месец декември на следващата 2012 г. и степен магистър в АМТИИ, гр. Пловдив със специалност „Изпълнителско изкуство” в класа на доц. д-р Светла Станилова.

От 2009 г. е преподавател по народно пеене във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Велико Търново.

През 2009 г. създава клас по народно пеене за деца към СОУ „Св. Климент Охридски”, гр. Сухиндол, а също така обучава индивидуални ученици от гр. Дряново.

От 20 март 2015 г., след защита на дисертационен труд на тема „Етапност при овладяване на орнаментиката в обучението по народно пеене”, Ана Борисова придоби образователната и научна степен „доктор”.
Орнаментиката е ключов за българското народно пеене феномен. В дисертацията се систематизира по определени критерии съществуващото в българската фолклористика знание по този въпрос. Обобщават се постиженията в съществуващите методически разработки и се констатира необходимостта от разработването на цялостна методика за усвояване на орнаментиката.
В изследването се констатира, че характеристиките на качествения експеримент са изключително близки до принципите на индивидуалното вокално (или инструментално) обучение. На тази база се разгръща продължителен качествен експеримент, в рамките на който се наблюдават проблемите, съпътстващи усвояването на орнаментиката, и се изпробват нови подходи, които дават бързи и убедителни резултати. Така се достига до идеята за методически подход с фиксирана етапност за овладяване на орнаментите в началното обучение по народно пеене. За форшлага се предлага: усвояване на орнамента чрез песен в неравноделен размер; постигане на орнамента директно в оригиналното му темпо с помощта на различно звукоизвличане, подпомагано от въведения мануален метод; евентуално фиксиране в бавно темпо, ако възникне интонационен проблем, но след като форшлагът е усетен като шрих, звукоизвличане и място в ритмичната схема. За мордента се извеждат следните етапи:първоначално насочване към орнамента, когато е обвързан с опорен тон в ситуация тон – сричка; усвояване на техниката на орнамента в реално темпо чрез контрол с помощта на предложения мануален метод; евентуално коригиране на интонацията чрез връщане към бавно темпо; усвояване на мордент върху разпята сричка, но без добавяне на несъществуващи срички. Разгледан е проблемът за групетото като орнаментално явление в българските народни песни. Тайнството на неговото изпълнение се крие във възможността за изпълнение на форшлаг и мордент в съчетание с умението за изпълнение на разновидностите на двойния форшлаг (нахшлаг). Предвидена е възможност за вариантно движение на обучението към репертоар от различни фолклорни области и към песенен репертоар с различна времева и метрична организация.
Предложеният модел за етапност, който се базира на ново разбиране за техниката на орнаменталните умения, е апробиран в емпирично педагогическо изследване с цел да се констатира степента на приложимост. Получените резултати, обработени със статистически метод, доказват ефективността и перспективността на модела.

На 20 февруари 2017 г. Ана Борисова получи титлата "главен асистент" в катедра "Музика" при Педагогически факултет на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".

Дипломи, награди, аудио и видеореализации, международни участия на Ана Борисова

През 2004 г. Ана Борисова осъществява концертно турне с народен хор „Мистерия на българските гласове” в Испания, Швейцария, Русия, Португалия.

През май 2005 г. осъществява концертни турнета в Италия, Белгия и Люксембург като солист на вокална формация „Аква-Делия” с диригент проф. Деляна Мичева.

В периода октомври - декември 2006 г. осъществява концертно турне в Япония с вокална формация „Аква–Делия”.

През 2008 г. осъществява концертно турне в Литва, Латвия, Естония, Финландия и Швеция с вокална формация „Аква–Делия”.

През 2010 г. реализира аудио и видеоклипове на песните „Бяла Мария”, „Дряновските булки” и „Рожба”, като първата и последната са по текст и музика на Ана Борисова и аранжимент на Александър Михайлов.

През 2011 г. записва песните „Заблеяло ми агънце” в аранжимент на Красимир Кондов, „Драгано, моме хубава” и „Българска сватба” в аранжимент на Васил Денев.

Организаторите на Национален конкурс „С песните на Бинка Добрева” награждават Ана Борисова с грамота за вокален педагог и народна певица.

През 2011 г. участва в Коледно-новогодишната програма на „Фолклор ТВ” с песните „Българска сватба” и Северняшка китка „Засвирили са Дойне”.

На Национален конкурс „Нова българска народна музика 7/8” в гр. Чепеларе през 2011 г. печели втора награда.

През октомври 2012 г. Община Велико Търново и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, във връзка с годишнина от Балканската война, връчват на Ана Борисова награда за личен принос в развитието на културата на Община Велико Търново.

На 23.01.2013 г. Ана Борисова е избрана за Председател на новоучреденото Сдружение „Анна–Фолкарт”, работещо с деца в сферата на народното пеене, музика и танци.

През месец април Ана Борисова засне най-новите си видеоклипове, във връзка с Великденска програма по „Фолклор ТВ".

Вестник „Янтра днес", бр. 51, 2012 г. – „Заснеха филм за народната певица Ана Борисова”.

Вестник „Борба”, бр. 223, 2012 г. – „Ана Борисова разпали любовта към народната песен в три града”.

Участие в Коледно-новогодишната програма през 2011 г. на „Фолклор ТВ” с песните „Българска сватба” и Северняшка китка „Засвирили са Дойне”.

Ана Борисова получава Диплом „Маестро Академи” от Световен шампионат по фолклор, Слънчев бряг, 2012 г.

През 2013 г. Ана Борисова подготви нови записи, които ще бъдат част от втори самостоятелен албум.

На 18 юни 2014 г. Ана Борисова и Гоце Великов записаха дуетна песен „Гергьовден е, либе ле”. Текстът на песента е на Ана Борисова върху мелодия от Добруджанския край. Гоце Великов е студент на Ана Борисова във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Велико Търново, специалност Педагогика на обучението по музика с народно пеене. Песента е в аранжимент на Пейо Пеев (инструменталист в БНР) и е реализирана в студиото на Сейхан Салиев, гр. Плевен.
Ана Борисова много благодари на г-н Иван Църов, Директор на РИМ – Велико Търново и неговите служители за предоставения снимачен терен в Храм „Св. Четиридесет мъченици”, гр. Велико Търново.
Песента „Гергьовден е, либе ле” спечели класацията за песен на месец ноември на НФТ „Фолклор ТВ” и участва в класацията за песен на 2014 г.

На 31 декември 2014 г. Ана Борисова изнесе солов концерт в град Г. Оряховица. В програмата бяха включени популярни изпълнения, допълнени от прекрасните фолклорни танци на възпитаници от НУФИ „Филип Кутев”, гр. Котел, с ръководител г-н Тончо Кисьов.