Сдружение "Анна-Фолкарт" - дейност

Сдружение "Анна-Фолкарт" е учредено на 23 януари 2013 г. в град Велико Търново. Дейността му е свързана с областта на културата и образованието.

Обучението по българско народно пеене е основната форма, която сдружението развива успешно вече пет години. За този период през класа по народно пеене са преминали над 100 деца, които и до днес продължават да изпълняват песните, усвоени по време на обучението си. Така те наследяват песенната традиция не от бабите си, а от учителя си по народно пеене.

От началото на своето съществуване Сдружението е организирало две издания на фолклорен конкурс „Северняшки славеи”.
Първото от тях се проведе на 27 и 28 септември 2013 г. във Велико Търново. Това е Първи Национален фолклорен конкурс „Северняшки славеи” с песните на Борис Машалов и Иван Пановски. Събитието посрещна около 600 участници от цяла България.
От 19 до 22 септември 2014 г. в гр. Сухиндол се проведе Втори международен фолклорен конкурс – надпяване, надсвирване и надиграване „Северняшки славеи”. Събитието посрещна около 900 участници от цяла България, както и гости от Македония, Румъния и Украйна.

От септември 2016 г. класът по народно пеене развива дейност на територията на общините Дряново и Велико Търново, носейки името „Лазара” – символ на Възкресението и вярата в доброто.

От януари 2018 г. сдружение „Анна-Фолкарт” е с ново седалище, намиращо се в гр. Дряново.

През 2018 година Сдружение „Анна-Фолкарт” организира Летен фолклорен семинар, който се проведе в периода 15 – 19 август в почивна станция „Поп Харитон”, близо до Дряновския манастир. В него взеха участие 13 желаещи, на възраст от 6 до 56 години. Обучението беше разделено в три категории с трима лектори: обучение по тъкане на адаптиран стан за деца – Ваня Проданова, история на дряновския край – Янко Стефанов, народни танци – Николай Енчев и българско народно пеене – Ана Борисова. На 17 август се проведе и хоротека с Николай Енчев. Събитието премина с голям успех и заявка за следващи издания през идните години.

На 1 октомври 2018 г. с празничен водосвет и концерт бе открит новият кабинет на Сдружение „Анна-Фолкарт” – „Култура и образование”, находящ се в Спортна зала гр. Дряново, втори етаж. Освен досегашните групови и индивидуални форми на обучение по българско народно пеене, стартира и курс по английски език за начинаещи, с ръководител г-н Янко Стефанов. И двете групи посрещнаха много желаещи за участие. Понастоящем учениците по народно пеене са 11 на брой, а учениците в групата по английски език – 7, като с това бяха запълнени всички предварително предвидени бройки.